ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

en de pt-br ελληνικά
Χαιρετισμοί αλληλεγγύης από το Θεραπευτικό Βιότοπο I, Tamera, Πορτογαλία – Πρόταση συνεργασίας για “περιοχές μοντέλα” για μία αριστερή και ανθρωπιστική Νότια Ευρώπη

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ και σύντροφε Αλέξη Τσίπρα,

σας χαιρετίζουμε από το Κέντρο Έρευνας για την Ειρήνη, Tamera, στην Πορτογαλία, όπου εργαζόμαστε πάνω σ’ έναν οικολογικό και κοινωνικό μοντέλο, για έναν αειφόρο, ειρηνικό πολιτισμό. Αυτή ακριβώς τη στιγμή, εδώ στην Tamera, λαμβάνει χώρα, μία διεθνής συνάντηση του “Global campus”, με εκπροσώπους από πολλές χώρες της γης. Από παντού ακούμε για κρίσεις, εκμετάλλευση και βία, όπως επίσης και για ανθρώπους που εργάζονται θαρραλέα για την αυτονομία, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη.
Αντιδράσαμε με μεγάλη χαρά στην εκλογή μιας αριστερής κυβέρνησης και ενός Πρωθυπουργού άξιου εμπιστοσύνης. Αγωνιστήκατε σαν λιοντάρι για την ευημερία της χώρας σας. Αυτή τη στιγμή θα θέλαμε μάλλον να προσευχηθούμε για σας και την καρδιά σας.
Μέρος των ύπουλων μεθόδων του νεοφιλελευθερισμού είναι και το να εξαναγκάζει τις αριστερές κυβερνήσεις και τους ειλικρινέστερους αντιπροσώπους τους, να εκτελούν τους αντικοινωνικούς και καταστροφικούς σχεδιασμούς της εκμετάλευσης. Ντρέπομαι για την (γερμανική) κυβέρνησή μου, τον ανειλικρινή Τύπο και την ψυχρή πολιτική εξουσίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Παρ’ όλα τα δεινά που έχει ήδη επιφέρει η λιτότητα στους ανθρώπους της Νότιας Ευρώπης, πόσο δύσκολο θα πρέπει να είναι για σας, να εξαναγκάζεστε καθημερινά να παίρνετε τέτοιες αποφάσεις! Κάτω απ΄ αυτήν την πίεση, πόσο πιο εύκολο θα ήταν να γίνετε, έτσι όπως σας θέλει ο αντίπαλος, δηλαδή κυνικός, μοναχικός και πεινασμένος για εξουσία. Σας ευχόμαστε να βρείτε στιγμές ηρεμίας και ενδοσκόπισης, ώστε να παραμείνουν ζωντανές μέσα σας η αίσθηση συντροφικότητας και η δύναμη του οραματισμού – για χάρη της όμορφης χώρα σας και των θαραλλέων κατοίκων της.
Όλες οι προτάσεις σας έχουν πυροβοληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα αυτά, ο αγώνας σας είχε νόημα. Φίλοι από την Ελλάδα λένε: “Οι μάσκες έχουν πέσει, η Ευρώπη έχει δείξει το αληθινό της πρόσωπο.” Τώρα βλέπουμε ξεκάθαρα με ποιες ανηλεείς δομές δύναμης έχουμε να κάνουμε, όταν θέλουμε να αντιπροτείνουμε δικαιοσύνη και κοινή λογική. Οι εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οι μηχανισμοί εξουσίας, υπονομεύουν τον ανθρωπισμό, την κοινωνική συνοχή και την τοπική αυτοδιάθεση και τίθενται πάνω απ’ όλους τους δημοκρατικούς και ηθικούς κανόνες. Αυτή η συνειδητοποίηση έχει ριζοσπαστικοποιήσει πολλούς ανθρώπους. Όλο και περισσότεροι γνωρίζουν ότι σ΄ ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον. Χρειαζόμαστε ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα, εάν θέλουμε να επιβιώσουμε ως ανθρωπότητα: Ένα σύστημα ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Ένα σύστημα συνεργασίας με τη φύση και δημιουργίας κοινότητας. Καμιά χώρα δεν μπορεί από μόνη της να καταφέρει να βγει από το παρόν σύστημα.
Κι όμως, συνεχίζουμε να βλέπουμε τη δυνατότητα μιας ακμάζουσας Ελλάδας, όπως και μιας ακμάζουσας Πορτογαλίας και Ισπανίας. Διαφαίνεται η δυνατότητα ενός τρίτου δρόμου, πέρα από Grexit και υποτίμηση. Τα επόμενα χρόνια, η Νότια Ευρώπη με τη μεγάλη ηλιοφάνεια θα ανήκει χωρίς αμφιβολία, στις πλούσιες και κορυφαίες περιοχές. Μακάρι, αυτό να συμβεί, με όρους αλληλεγγύης, συνεργασίας με τη φύση και πραγματικής δημοκρατίας, με τους όρους ενός νέου σοσιαλισμού.
Τι σημαίνει σήμερα σοσιαλισμός; Μοιραζόμαστε ασφαλώς το όραμα της “ιδανικής Πολιτείας” σε πόλεις και κοινότητες, όπου οι αγρότες, με αυτοπεποίθηση, συνεργάζονται με τη φύση και μπορούν να ζουν από τα προιόντα τους, όπου υπάρχουν αυτοδύναμες περιοχές και τοπικοί επιχειρηματικοί κύκλοι, μια οικολογική και κοινωνικά αειφόρος βιομηχανία που ανήκει στους εργαζόμενούς της, μια νέα γενιά γεμάτη ελπίδα, που γνωρίζει πού και πώς να χρησιμοποιήσει τη δύναμη και την εξυπνάδα της.
Ο σοσιαλισμός του μέλλοντος, πέραν των άλλων, αγκαλιάζει τις ανθρώπινες αξίες. Ευημερία, αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, κοινοτικό πνεύμα, υπευθυνότητα, διαφάνεια, εμπιστοσύνη και αγάπη, δεν μπορούν να πολιτογραφηθούν αλλά ούτε και να ιδιωτικοποιηθούν. Εμφανίζονται στην καθημερινή εμπειρία των νέων κοινοτήτων και των χωριών του μέλλοντος. Από εκεί διευρύνονται στα περίχωρα. Τέτοιες αυτόνομες κοινότητες και αποκεντρωμένοι συνεταιρισμοί, είναι συνεργάτες μας και βρίσκονται στη βάση κάθε σοσιαλιστικής κυβέρνησης, που μπορεί να διατηρήσει τον ανθρωπισμό της.

Δεν υπάρχει έξοδος χωρίς είσοδο
Για να μπορέσουμε να βγούμε από το υπάρχον σύστημα, πρέπει να γνωρίζουμε σε τι μπαίνουμε. Γι΄ αυτό το λόγο, στο Κέντρο Έρευνας για την Ειρήνη, Tamera στην Πορτογαλία, εργαζόμαστε πάνω σ’ ένα τέτοιο μελλοντικό μοντέλο, αρχικά σε μικρή κλίμακα. Σε συνεργασία με παρόμοια ερευνητικά εγχειρήματα παγκοσμίως, επεξεργαζόμαστε στην πράξη, τη γνώση και την εμπειρία που απαιτείται, για να οικοδομήσουμε αυτόνομα οικολογικά και κοινωνικά αειφόρα μοντέλα, σε τοπικό επίπεδο, με τους δικούς τους επιχειρηματικούς κύκλους. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’αυτό, είναι η γνώση για την υγιή και φυσική διαχείριση του νερού, αφού χωρίς το νερό, δεν υφίσταται ζωή ούτε οικονομική ανάπτυξη. Έτσι, δημιουργούνται τοπικά αγαθά διατροφής και ενεργειακή αυτονομία από τον ήλιο, ώστε κάθε περιοχή να μπορεί να φροντίζει για τον εαυτό της και να αυτοδιαχειρίζεται τα πλεονάσματά της. Στον ανθρώπινο πυρήνα έχει την κοινωνική γνώση για το σχηματισμό κοινότητας, την επικοινωνία, την άμεση δημοκρατία και τη συμφιλίωση των φύλων.
Υπάρχουν τέτοια εκπαιδευτικά κέντρα στην Πορτογαλία, την Κολομβία, την Κένυα, το Μεξικό και την Παλαιστίνη, όπου υποστηρίζουμε τη δημιουργία των πρώτων μοντέλων, ώστε να δείξουμε ότι ακόμη και σε περιοχές κρίσης, είναι δυνατόν να υπάρχει αυτάρκεια και ολόκληροι οικισμοί και περιοχές να ζουν καλά, χωρίς βία, άδικο, δομές ισχύος και εξάρτησης από διεθνή νομισματικά συστήματα. Σ΄ αυτό το πλαίσιο είναι δυνατό να φανταστούμε μια μέρα την έξοδο των ακόμη “εξαρτημένων κρατών” από το παγκόσμιο και ευρωπαικό νομισματικό σύστημα. H Ελλάδα, κάποτε πρωτοπόρος του δυτικού πολιτισμού, θα μπορούσε ξανά, ν’ αναλάβει έναν σημαντικό πολιτισμικό ρόλο – αυτή τη φορά για τη συναρπαστική ιδέα των αυτόνομων περιοχών.

„Οικοχωριό Σκάλα” στην Ελλάδα
Οι οικολογικές τεχνικές χρειάζεται να μαθευτούν, όπως επίσης και οι κοινωνικές ικανότητες και αξίες. Οι πολλές πρωτοβουλίες και εγχειρήματα, που ήδη εργάζονται στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να είναι η βάση για το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας, εάν υπάρχουν γι΄ αυτό εκπαιδευτικά κέντρα και μοντέλα.
Ένας από τους νέους συνεργάτες μας στην Ελλάδα, είναι το Οικοχωριό Σκάλα κοντά στη Θεσσαλονίκη, που έχει ιδρυθεί από δύο ανθρώπους με μακρόχρονη εμπειρία και γνώση στη δημιουργία κοινότητας. Θα θέλαμε να συνεισφέρουμε ώστε να δημιουργηθεί εδώ, ένα εκπαιδευτικό κέντρο και ένα μοντέλο για μια αειφόρο και δίκαια Ελλάδα, όπου πολλοί άνθρωποι να μπορούν να δουν στην πράξη, ότι μια άλλη ζωή είναι δυνατή και με ποιον τρόπο. Οι γνώσεις που θα αποκτηθούν εκεί μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να περιοριστεί η κρίση, επειδή οι άνθρωποι γίνονται πιο ανεξάρτητοι από τα παγκόσμια συστήματα.
Τον Αύγουστο, κάποιοι συνεργάτες από την Tamera θα προσφέρουν τη γνώση τους σχετικά με τους χώρους συγκράτησης του νερού και θα την εφαρμόσουν αμέσως. Στη νότια Ευρώπη κυρίως, το νερό είναι το σημαντικότερο θέμα για μια διαφορετική οικονομική διαχείρηση. Ακολουθούν επιπλέον δραστηριότητες σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Δίκτυο Οικοχωριών (GEN) και τη Gaia Trust το φθινόπωρο και ελπίζουμε και τα επόμενα χρόνια.
Επιθυμούμε να σας προσφέρουμε χέρι συνεργασίας, πέρα από σύνορα, γνωρίζοντας ότι ο σοσιαλισμός είναι μια ιδέα, που έχει έρθει η ώρα του. Θα θέλαμε επίσης να σας προσφέρουμε, να αναζητήσετε την Ταμέρα ως μία όαση δύναμης, όταν χρειάζεστε ξεκούραση και πνευματική επανατροφοδότηση, αλλά και για να νιώσετε, ότι εσείς και οι σύντροφοί σας, δεν είστε μόνοι. Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε επιπλέον, να στηρίξετε τη δουλειά μας στην Ελλάδα, να ανταλλάξετε ιδέες και να συνεργαστείτε μαζί μας, γιατί φυσικά χρειάζεται χρόνος έως ότου τέτοιες ριζοσπαστικές σκέψεις, όπως αυτές που επιχειρούνται να πραγματοποιηθούν στην Tamera, να μπορέσουν να κατανοηθούν και να υιοθετηθούν από ευρύτερο κοινό.
Σας στέλνουμε επαναστατικούς εγκάρδιους χαιρετισμούς,

Venceremos
Leila Dregger

www.tamera.org, Monte do Cerro, 7630 Colos, Portugal, +351-283635484, leila.dregger@tamera.org

Share your thoughts:

Your email address will not be published. Required fields are marked *